Cât a ajuns să coste o sticlă de Fanta sau Coca-Cola în marile magazine: „În curând o să facem credit la bancă pentru o sticlă de suc”

January 31, 2024
3 mins read

Prețurile tot mai mari la alimente îi nemulțumesc pe români. La cestea se adaugă și  noile taxe. Pe rețelele sociale circulă o imagine în care apare noul preț al produselor care conțin zahăr. De exemplu, în Carrefour, o sticlă de 2,5 litri de suc, precum Fanta sau Coca-Cola, a ajuns să coste 14,90 lei.

Prețul la raft s-a dublat, iar românii și-au arătat nemulțumirea față de acest aspect, pe internet. De altfel, există și mulți utilizatori care s-au arătat pe poziție pro față de aceste creșteri ale prețurilor la sucurile acidulate, scrie romaniatv.net.

416498495 1336007487126404 5974946832781421590 n 1047x1200 1 942x1080 1

„În curând o să facem credit la bancă pentru o sticlă de suc. Noroc că prefer apa. Am prevăzut „dezastrul” de 5-6 ani👌😂”, este mesajul notat de persoana care a încărcat imaginea cu prețurile sucurilor, pe Facebook.

„Era 6-7 lei o sticlă, acum e dublu, nici nu vreau să mă gândesc la alte produse similare”, „Singura modalitate de a preveni inflația este de a consuma strict ce ne trebuie”, „Sirop cu apă minerală sau limonadă cu miere. Uite așa falimentăm fabricile de otrăvuri”, „Foarte bine că prețurile sunt mari. Poate mai descurajează consumul, că și așa suntem fruntași în Europa la obezitate (inclusiv la copii) și diabet”, „Este absurdă situația”, sunt o parte din comentarii.

Începând cu ianuarie 2024, a crescut TVA-ul la diverse produse și servicii de pe piață. În cazul livrărilor de bere fără alcool și ale alimentelor cu zahăr adăugat (minimum 10 g/100g produs), TVA-ul a crescut de la 9% la 19%.

S-a introdus o taxă pentru zahăr. Este vorba despre acciza pentru băuturile nealcoolice cu zahăr adăugat (5g – 8g/100 ml de 40 lei/hl), dar și pentru cele care au peste 8 g/ 100 ml de 60 lei.hl. Printre băuturile nealcoolice care au zahăr adăugat se numără și Fanta, Coca-Cola, Pepsi și multe altele.

Au crescut accizele și la băuturile alcoolice și tutun prelucrat. Însă nu se actualizează cu creșterea prețurilor de consum (perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2024). De la 1 ianuarie 2024, au crescut accizele la motorină și benzină.

Marile magazine fentează plafonarea: a apărut mălaiul la 1.05 kg

Guvernul s-a răzgândit iar în privinţa plafonării preţului la alimentele de bază. Măsura se va aplica doar două luni şi nu trei ca până acum. În plus, pe lista alimentelor cu preţ redus nu a mai intrat carnea de miel ci untul şi magiunul. Alte şase produse au fost eliminate şi se vor scumpi cu 10%.

De pe lista alimentelor cu adaos comercial plafonat vor fi eliminate carnea tocată, orezul, cozonacul, bulionul, drojdia și margarină. Pe lista vor fi adăugate și două alimente noi: untul de până la 250 gr și magiunul de până la 350 de gr, informează observatornews.ro.

Magiunul are adaos comercial de până la 150%. La producător un borcan costă 13 lei, însă în supermaketuri preţul ajunge la 29 de lei. De la 1 februarie produsul s-ar putea ieftini cu până la 10 lei.

17 alimente vor avea preț scăzut în următoarele două luni. Printre ele pâine, lapte, brânza, ouă, ulei, zahăr. Deşi Guvernul şi-ar fi dorit să adauge pe listă carnea de miel, în urma discuţiilor cu reprezentantii marilor magazine s-a renunţat la idee.

Din aprilie, retailerii vor ca pretul sa fie controlat altfel si să nu se mai intervină din 3 în 3 luni în piaţă.

George Bădescu, director executiv Asociația Marilor Rețele comerciale: Genul acesta de intervenții administrative își au un scop și un rol pe termen scurt dacă lucrurile se prelungesc. Nu putem exclude și apariția unor efecte colaterale

Cum ar fi fentarea statului. La raft au apărut produse cu gramaje schimbate doar pentru a nu intra sub incidenţa măsurii, cum ar fi mălaiul de 1.05 kg. Alţi comercianţi au scumpit produsele neplafonate: detergenţi, cosmetice şi hârtia.

Benzina și motorina s-au scumpit de cinci ori, în ultimele zece zile

Scumpirea carburanților îi aduce la exasperare pe șoferi. Prețurile la benzină și motorină au crescut pentru a cincea oară în decurs de 10 zile, anunță Antena 3.

Nu este pentru prima oară când asistăm la o astfel de scumpire. Vineri a fost o majorare, după ce miercuri, fusese majorat prețul la benzină cu 4 bani per litru, după ce luni fusese majorat prețul la motorină tot cu patru bani per litru.

În aceste condiții, benzina standard costă astăzi între 6,74 și 6,90 de lei per litru, iar motorina între 7,24 și 7,35 de lei per litru. Practic prețurile au depășit astăzi cu doi bani per litru la benzină și trei bani per litru la motorină.

De exemplu, pentru un plin la o mașină care are capacitatea rezervorului de benzină de 70 de litri, șoferii trebuie să plătească nu mai puțin de 471,8 de lei.

Dacă pe 31 decembrie prețul unui litru de benzină costa între 6,43 și 6,59 de lei, în urma majorării accizelor cu peste 13% efectuate de guvern, ajungem să plătim prețul care se află astăzi la pompă.

Facebook

Cele mai citite

Latest from Blog