Veta Biriș nu renunță la muzică. „Eu cânt numai live. Adevărul este că vocea nu îmbătrânește și nu te lasă, îmbătrânim noi”

February 7, 2024
3 mins read

Veta Biriș

Veta Biriș, una dintre cele mai apreciate artiste de muzică populară, are 74 de ani și refuză să renunțe la marea ei iubire, muzica. Cu o carieră impresionantă în spate, artista continuă să își încânte publicul cu vocea și cântecele sale.

Deși recunoaște că s-a gândit să se retragă, aceasta spune că nu a fost lăsată de colegii de breaslă, care consideră că încă mai are multe lucruri de oferit publicului.

„M-am tot gândit la retragere, însă când încerc să mai aduc acest subiect în discuție cu colegii mei, aceștia îmi spun că nu pot face acest lucru, pentru că mai am multe de spus. Adevărul este că vocea nu îmbătrânește și nu te lasă, îmbătrânim noi. Nu simt că am îmbătrânit, simt doar că am acumulat foarte multă oboseală”, a declarat Veta Biriș, citată de unica.ro.

Deși merge la diferite evenimente, artista spune că întotdeauna cântă live, refuzând să facă playback. Și asta pentru că ea respectă publicul pe care, dacă nu ar cânta live, ar simți că îl păcălește.

„Eu cânt numai live, nici pe negative, nici pe pozitive. Am încercat în urmă cu două săptămâni și vai de capul meu, am stat cu capul în jos… oamenii cântau, banda nu prea mergea, eu eram cu urechile ciulite să aud… Este cea mai mare povară pentru mine.

Dacă ar fi să mă las de cântat acesta ar fi unul din motive, nu aș cânta pe negative și pe nimic. Mie îmi este rușine să mă uit în ochii oamenilor, mi se pare o păcăleală pentru public. Nu pot merge la o petrecere să fac playback, mi-e rușine de oameni, mi-e rușine că îi prostesc”, a explicat Veta Biriș.

A avut abiția de a-și urma visul

Interpreta s-a născut într-o familie numeroasă, are șapte frați și dintre toți numai ea a avut ambiția și curajul să meargă până în pânzele albe ca să-și îndeplinească visul.

A debutat în 1967 în cadrul concursului “Dialoguri la distanță”, la care a participat ca reprezentant al Regiunii Autonome Maghiare Mureș (regiune care a existat în România între 1952 și 1968). Primele înregistrări audio au fost realizate la Radio Târgu Mureș, scrie newsweek.ro.

Consacrarea artistei a avut loc după participarea la concursul “Floarea din grădină” (1974) de la Televiziunea Română, care i-a adus marele trofeu. Din acest moment, artista are o ascensiune rapidă, reușind să se situeze printre soliștii cei mai îndrăgiți ai cântecului popular, promovând cu mare succes folclorul din zona Târnavelor, dar și readucând în actualitate vechi cântece populare patriotice. ”

Cântecul Iancului”, “Bădiță de pe Târnavă”, “Mândre-s nunțile-n Tăuni”, “Mama mi-o făcut gura”, “Sus, sus, sus la munte, sus”, “Așa-i românul”, “Noi suntem români”, “Hai să-ntindem hora mare”, acestea sunt doar câteva dintre cele mai cunoscute piese ale cântăreței.

S-a căsătorit la 17 ani

Veta Biriș s-a căsătorit când avea 17 ani. Nu s-a putut căsători îmbrăcată în rochie albă, pe motiv că deja împărțea dormitorul cu viitorul ei soț.

”Noi am rămas foarte aproape de tradiții și chiar nu mi-e rușine să spun că am fost pețită și că am fost ceruta si ca la nunta am avut trasura cu cai. Eu am venit si am locuit la barbatul meu o jumatate de an si in biserica nu m-a mai lasat sa intru mireasa. Cred ca si acum regret, asa erau obiceiurile atunci la noi.

Nu am avut coroniță, nu am avut cum era la noi slaierul de mireasă”, povestea Veta Biriș, în urmă cu mai mulți ani, în cadrul unei emisiuni tv.

Facebook

Cele mai citite

Latest from Blog