Patroana Pro TV, cea mai bogată femeie din Estul Europei. 11,8 miliarde de dolari. „Prima prioritate a fost să asigur stabilitatea PPF şi apoi să încep să dezvolt din nou afacerile”

February 5, 2024
2 mins read

Patroana Pro TV

După moartea soțului său, Petr Kellner, magnat în domeniul media/comunicații și patron al televiziunii Pro Tv din România, soția sa, Renata Kellnerova, a preluat frâiele afacerii.

Atunci când cehul Petr Kellner, cel mai bogat om din Europa de Est, a murit într-un accident de elicopter, aproape nimeni nu ştia numele soţiei sale, însă trei ani mai târziu Renata Kellnerova a devenit un sinonim pentru grupul PPF, un gigant cu activităţi în telecomunicaţii, media, servicii financiare şi comerţ digital, cu 61.000 de angajaţi în 25 de ţări”, scrie Bloomberg, conform Adevarul.

În 1991, Petr Kellner a înfiinţat un fond care a achiziţionat acţiuni la 202 companii. Acest fond, denumit PPF Group, a ajuns să controleze al şaselea pachet de active disponibil la acel moment. De-a lungul timpului, PPF a acumulat o participaţie de 20% la Ceska Pojistovna, cea mai mare companie de asigurări din Cehia, care a stat la baza averii lui Kellner. Acesta a ieşit din acea afacere în 2013, după ce şi-a vândut activele de asigurări către grupul italian Generali pentru 3,3 miliarde de dolari.

Într-un interviu pentru Bloomberg News, Renata Kellnerova a recunoscut că a trecut printr-o perioadă dificilă când a trebuit să se familiarizeze cu operaţiunile complexe ale grupului PPF după moartea bruscă a soţului ei. “Prima prioritate a fost să asigur stabilitatea PPF şi apoi să încep să dezvolt din nou afacerile. Mi-am dat seama că PPF este importat pentru mine şi că sarcina mea este să îmi pregătesc copiii astfel încât să aibă posibilitatea să preia conducerea grupului la rândul lor”, a spus Renata Kellnerova.

Acum cea mai bogată femeie din regiune, care împreună cu familia sa are o avere netă estimată la 11,8 miliarde de dolari, Kellnerova dedică din ce în ce mai mult timp luării unor decizii cheie de investiţii şi citează cooperarea strânsă cu directorul general de la PPF, Jiri Smejc, drept o componentă centrală a abordării sale.

Dacă situaţia o cere, putem lua decizii cu privire la unele tranzacţii într-un singur weekend. La PPF ne mândrim că suntem foarte sensibili când vine vorba să reacţionăm la oportunităţile de investiţii”, a declarat Renata Kellnerova, conform Observator Tv.

De când Kellnerova a preluat conducerea companiei, a supervizat mai multe tranzacții mari, inclusiv acordul privind vânzarea unei părți de control în valoare de 2,15 miliarde de euro din operațiunile de telecomunicații din Bulgaria, Ungaria, Serbia și Slovacia către Abu Dhabi’s Emirates Telecommunications Group Co, scrie Forbes Romania.

Consiliul consultativ al familiei, care poate avea un cuvânt de spus în gestionarea activelor și în investițiile strategice potențiale, va fi condus de Jiri Rusnok, fost prim-ministru și guvernator al băncii centrale a Cehiei, și va include și pe directorul executiv al PPF, Jiri Smejc.

Facebook

Cele mai citite

Latest from Blog