Laude pentru Transfăgărășan, de la jurnaliștii britanici: „Unul dintre cele mai incredibile drumuri din lume / Frumusețea sa ce îți taie respirația l-a făcut faimos”

January 31, 2024
3 mins read

Transfăgărășanul a primit noi laude din partea jurnaliștilor britanici. Esther Marshall de la Daily Express din Marea Britanie  a dedicat un amplu articol special Transfăgărășanului, considerat de celebrii realizatori de la Top Gear drept „cel mai spectaculos drum din lume“.

După cum scrie jurnalista , Transfăgărășanul este „unul dintre cele mai incredibile drumuri din lume“, pe care „frumusețea sa ce îți taie respirația l-a făcut faimos”.

transfagarasan gata de deschidere 2023 7 e1706691794704

Jurnalista britanică face referire și la aprecierile asemănătoare aduse Transfăgărășanului acum 15 ani de către celebrul Jeremy Clarkson, realizator al popularei emisiuni automobilistice Top Gear.

Conform cunoscutului ziar britanic, Transfăgărășanul „este uimitor și are multe atracții turistice pe traseu“, cele mai populare fiind Lacul Vidraru și Lacul Bâlea.

„În același timp, fiți atenți la drum, deoarece urșii sunt o prezență constantă în zonă primăvara și vara”, avertizează britanicii.

Considerat de mulți specialişti cel mai frumos drum de pe glob, Transfăgărăşanul oferă imagini de neuitat în fiecare anotimp. Jeremy Clarkson, unul dintre realizatorii cunoscutei emisiuni Top Gear, afirma, în 2009, după parcurgerea Transfăgărăşanului, că s-a plimbat pe „cel mai grozav drum din lume”.

În emisiunea pe care echipa Top Gear – Jeremy Clarkson, Richard Hammond si James May – a realizat-o în România cu bolizi de milioane de euro, aceştia au spus despre Transfăgăraşan că este „cel mai uimitor drum“ pe care l-au văzut în viața lor.

Construit în anii ’70, acesta este Transfăgărășanul. 6.000 de tone de dinamită au fost folosite pentru realizarea acestuia și 40 de vieți au fost pierdute. Dar de deasupra arată că și cum fiecare curbă a fiecărei mari piste de curse din lume a fost înnodată pentru a crea o mare fundă a perfecțiunii automobilistice”, spunea acum 14 ani Jeremy Clarkson, care a condus un Aston Martin pe Transfăgărășan.

Acesta este cel mai bun drum din lume! România, îți mulțumim că ai acest drum! Putem să rămânem aici pentru totdeauna?”, declara acum 15 ani, în culmea fericirii, Jeremy Clarkson, conform B1 tv.

Castelul lui Dracula, o nouă atracție turistică pe Transfăgărășan

O familie cu experiență în turism a construit cu fonduri proprii un muzeu dedicat lui Dracula. Instituția culturală se află pe Transfăgărășan, în satul Căpățâneni-Ungureni din comuna Arefu, județul Argeș. Castelul Dracula este deschis publicului, începând cu 1 decembrie, scrie Biz Brasov.

dwdwwd

Proprietarii au realizat investiția într-o zonă deosebit de ofertantă din punct de vedere al peisajelor, dar fără atracții turistice. Cetatea Poenari, aflată în apropiere, este închisă pe termen îndelungat, din cauza lucrărilor de refacere

Ajutat de poziționare, la poalele Cetății Poenari, a doua reședință a lui Vlad Țepeș, castelul se dorește o modalitate de petrecere a timpului liber în zonă și pentru copii, și pentru adulți, și români, și străini.

Un Castel Dracula în zonă, pentru că Vlad Țepeș a avut o ședere îndelungată aici, pentru că ne aflăm în apropierea Cetății Poenari, despre care se spune că a fost construită la ordinul lui de boierii care au fost luați în zilele Paștelui. E de-al locului numele și îl folosim plătind licență, conform legii.

Ducem legenda mai departe denumind castelul Dracula, dar folosim numele de mai mulți ani, de când am extins complexul turistic din zonă. Numele Dracula atrage. Nouă ne trec pragul și turiști români, dar mai ales străini, care vor să descopere ce înseamnă Dracula pentru români”, declară Cristina Stanciu, proprietarul complexului turistic și al castelului – muzeu.

Pe Metereze, vizitatorii pot vedea printr-un telescop Cetatea Poenari și împrejurimile muntoase ale zonei, un tun cu bile, oșteni în mărime naturală.

Ne străduim să oferim vizitatorilor o experiență unică în muzeu, vizita aici să fie ca o lecție de istorie despre domnitorul român, despre legenda Dracula. A fost o investiție consistentă nu numai în bani, ci și în efort să găsim meșteri care să reproducă întocmai un castel, să găsim materiale potrivite, să respectăm restricțiile pandemiei, pentru că șantierul a fost deschis înainte de februarie 2020.

Ne-am oprit din a ține evidențele pe la 500-600.000 de euro, pentru că am realizat că nu sumele sunt importante, ci dorința noastră de a oferi turiștilor o modalitate plăcută de a petrece timp când ajung în zonă”, precizează Cristina Stanciu

Intrarea la castel costă 30 de lei de persoană sau 20 de lei pentru grupuri mai mari de 10 copii. Castelul a fost deschis pe 1 decembrie, gazdele dorind să ofere oaspeților chiar de Ziua Națională ocazia să redescopere unul dintre cei mai cunoscuți domnitori români, Vlad Țepeș, în poveștile spuse de istorici și mărturii filmate, în costume și atmosfera creată în castelul dedicat acestuia, în bucate și băuturi românești.

Facebook

Cele mai citite

Latest from Blog